23 листопада 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33
Всесвітній день здорового травлення

29 травня відзначається Всесвітній день здоров’я травної системи або Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day). Його мета – привернути увагу суспільства до проблем травлення, які досить поширені серед громадян: неправильне харчування, низька якість продуктів, шкідливі звички, стреси. Щоб зберегти здоров’я травної системи, фахівці рекомендують відмовитися від шкідливих звичок, бути фізично активними, уникати стресів та нервового напруження і, звичайно, пам’ятати про раціон. Правильне харчування є запорукою здоров’я, тому воно має бути регулярним, повноцінним та збалансованим.

Створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я «Тарілка здорового харчування» є порадницею для тих, хто дбає про себе. Основні принципи здорового харчування, закладені в ній – овочі та фрукти повинні становити основну частину приймання їжі – ½ тарілки:

– забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам’ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові;

– надавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис та інші очищені зерна;

– сила білка – ще ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса й уникайте переробленого, як бекон і сосиски;

– корисні рослинні олії – оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова;

  • пийте воду, каву або чай, відмовтеся від солодких напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день;
  • дбайте про харчову безпеку; дотримуйтеся чистоти; ретельно смажте та варіть продукти, зберігайте їх за правильної температури тощо.

Усіх зацікавлених запрошуємо на науковий абонемент бібліотеки переглянути книжково-ілюстративну виставку.