19 вересня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33
Степан Руданський – лікар і поет

6 січня 1834 р. на Вінниччині народився Степан Руданський – поет, перекладач, етнограф, лікар. Освіту здобув у Шаргородській бурсі та Кам'янець-Подільській духовній семінарії. У юного семінариста Руданського було дуже цікаве захоплення – він любив бувати на ярмарках, на вулицях серед простих людей, слухав їхню мову, записував різноманітні історії, прислів’я, приказки, пісні. У 1885 р. вступив до Петербурзької медико-хірургічної академії. У Петербурзі Руданський зблизився з гуртком українських письменників, який готував журнал «Основа». Він починає розмовляти та писати українською. Батько, священник, відмовлявся говорити з ним українською і навіть сказав, щоб Степан йому зовсім не писав листи, а якщо й писав – то тільки російською. По закінченні академії в 1861 р. С. Руданський виїхав на службу до Ялти, де обіймав посаду міського лікаря, завідуючого лікарнею, лікаря в алупкинських маєтках графа Воронцова. Руданський організував у Ялті першу медичну бібліотеку, метеорологічний та фельдшерські пункти. Був почесним мировим суддею Сімферопольсько-Ялтинської округи.

Літературну творчість розпочав на початку 1850-их років романтичними баладами й романсами («Розбійник», «Вечорниці», «Упир»). Творчість Руданського жанрово різноманітна: балади, ліричні пісні, романси, віршові гуморески, байки та поеми історичного («Олег – князь київський», «Павло Полуботок», «Павло Апостол», «Іван Скоропадський», «Мініх») і алегоричного змісту, «український дивоспів» під назвою «Чумак», переклад зі стародавнього епосу («Слово о полку Ігоревім», «Краледворський рукопис», «Іліада», «Батрахоміомахія»). Руданський збирав українські пісні, в Ялті підготував до друку збірники «Подільське весілля» та «Копа пісень» (1862). Вірш «Повій вітре на Вкраїну» став відомим романсом. Поет підтримував дружні зв'язки з В. Ковалевим, другом Т. Шевченка, з М. Костомаровим, М. Драгомановим, П. Ніщинським, І. Айвазовським та іншими. Нагороджений орденом св. Станіслава 3-го ступеня. Улітку 1872 під час боротьби з епідемією холери захворів, загострилася давня недуга – туберкульоз, що врешті призвело до смерті.

На науковому абонементі книгозбірні організовано ілюстровану книжкову виставку до 190-річного ювілею Степана Руданського. Маємо і раритетне видання його творів – «Вибрані твори», що вийшли друком у Держвидаві художньої літератури у Києві в 1949 році. Завітайте!