08 вересня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33

28 червня Україна відзначає одне з найважливіших державних свят – День Конституції. Саме цього дня, 28 червня 1996 року, Верховна Рада України ухвалила наш Основний Закон. День Конституції – це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції:

“Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України”

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини й громадянина та підвищило міжнародний авторитет України у світі.

Книга «Пакти і Конституції» Української козацької держави (оригінальні тексти) / Упор. М. Трофимук, Т. Чухліб. - Львів, 2011/ розглядає суттєві документи та закони, які оформляли та регулювали правовий статус Української козацької держави у її різних етапах існування. У ній аналізуються ключові документи, пакти, угоди та конституції, які визначали відносини всередині держави, її відносини із сусідніми країнами та іншими суб'єктами міжнародної спільноти, зокрема – Конституція Пилипа Орлика.

Про те, чому важливо знати українську Конституцію та які закони їй передували впродовж багатьох століть – у матеріалах тематичної ілюстрованої книжкової виставки «Шляхами української Конституції», яку організовано на науковому абонементі бібліотеки ПДМУ.