19 вересня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33
Галілео Галілей

Галілео Галілей народився 15 лютого 1564 року в родині збіднілого дворянина в місті Піза, неподалік від Флоренції. Відразу після закінчення монастирської школи, у 1581 він вступив на медичний факультет Пізанського університету.

У Пізі Галілео Галілей закінчив університет, тут проходили його перші наукові дослідження, і тут же він у віці 25 років очолив кафедру математики.

Мало хто знає, що Галілей – поет, знавець мови й літератури, критик. Основними відкриттями вченого вважають ідею застосування маятників, винахід гідростатичних ваг, теоретичні основи механіки, створення нової моделі телескопа і системи наукових астрономічних спостережень.

Галілей винайшов циркуль, гідростатичні ваги, термометр, мікроскоп, а також багато іншого. Висунув ідею застосування маятника в годиннику. Проводив фізичні дослідження присвячені також гідростатиці, міцності матеріалів.

Батьки Галілея вважали, що захоплення сина математикою і механікою не буде прибутковим. Вони хотіли, щоб він зайнявся більш серйозною професією, пов’язаною з медициною, але їхні надії не виправдалися.