20 травня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33

Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова – визнаний на державному та міжнародному рівні багатопрофільний спеціалізований медичний заклад України. Інститут існує з 1972 року. У 2000 році за рішенням Президії АМНУ реорганізований в Інститут хірургії та трансплантології зі створенням відділень трансплантації серця і кардіохірургії, трансплантації і хірургії печінки та трансплантації нирки. У липні 2007 року, указом Президента України, – надано статус національного. З 2023 р. – ДУ «Національний науковий центр хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України». Своїм ім’ям Інститут зобов’язаний фундатору та першому директору Олександру Олексійовичу Шалімову – академіку, Герою України, заслуженому діячу науки і техніки України, лавреату Державних премій України, визнаному ЮНЕСКО Людиною Планети.

Щороку в клініці Центру виконується понад 8 тисяч складних реконструктивних та високотехнологічних хірургічних втручань, більшість з яких – IV-V категорії складності. У поліклініці надається високоспеціалізована консультативно-діагностична допомога майже 25 тисячам громадян України. Спеціалістами Центру здійснюється близько 300 оперативних втручань в інших лікувальних установах України. Інститут співпрацює з 28 організаціями різних відомств України та з 17 медичними центрами зарубіжних країн, це зокрема – Німеччина, Польща, Угорщина, Австрія, Італія, Японія, США. У клініці Інституту вперше в Україні виконані: трансплантація серця (2001 р.), трансплантація печінки (2001 р.), трансплантація кисті (2004 р.), трансплантація підшлункової залози та нирки (2005 р.), трансплантація легень (2016 р.).

Як працює Інститут сьогодні? Євген Симулик, завідувач відділу мікросудинної, пластичної та відновлювальної хірургії Національного інституту ім. О.О. Шалімова: «Навіть коли закінчиться війна у реконструктивних хірургів протягом тривалих років буде велика завантаженість з ліквідації наслідків бойових поранень» 9 із 10 пацієнтів, яких оперують нині в цьому відділі, люди у формі.

Бібліотека ПДМУ нещодавно отримала цікаве ювілейне видання – хроніку про історію та сьогодення флагмана хірургії України. Воно пропонується медикам різного фаху, здобувачам освіти та всім, хто цікавиться медициною. Книга зберігається на науковому абонементі нашої бібліотеки. Користуйтеся!